Het Antikankerfonds erkend als Stichting van Openbaar Nut | Anticancerfund

Het Antikankerfonds erkend als Stichting van Openbaar Nut

IN HET NIEUWS
18 december 2018

BRUSSEL - Het Antikankerfonds is erkend als een Stichting van Openbaar Nut. Aan de vooravond van haar tienjarige bestaan, is het een mijlpaal voor de organisatie die zoekt naar betaalbare en snelle oplossingen voor kankerpatiënten.

Kluwen van kwakzalverij

Tien jaar geleden kreeg de zus van ondernemer en oprichter Luc Verelst baarmoederslijmvlieskanker. Verelst ging op zoek naar informatie over behandelingsopties, maar kwam terecht in een kluwen van verzinsels, onleesbare medische publicaties en kwakzalverij. Het hele proces was frustrerend en ontmoedigend en hij vond dat andere patiënten en families niet mochten worstelen met het vinden van betrouwbare informatie over hun behandelingsmogelijkheden. Verelsts zus genas en de non-profitorganisatie Het Antikankerfonds werd boven het doopvont gehouden. “Ik wilde dat kankerpatiënten zelf mee beslissingen kunnen maken over behandelingsopties, maar dan wel met toegang tot onafhankelijke, goed gedocumenteerde en begrijpelijke informatie over die opties. Want voor mij is gezondheid het allerbelangrijkste waarin je kan investeren”, verduidelijkt Luc Verelst.

Patiënten op nummer 1

Lydie Meheus, die meer dan 20 jaar ervaring had met onderzoek en ontwikkeling in de biofarmaceutische wereld, kwam aan het hoofd van een team wetenschappers te staan. Dat had slechts twee doelen: informatie delen over betrouwbare kankerbehandelingen en investeren in nieuwe behandelingsopties om kanker te genezen. Voor hun research baseren de wetenschappers zich op wetenschappelijk onderzoek rond allerlei kankerbehandelingen die buiten de interesse van de farma-industrie vallen. Ze onderzoeken uitgebreid en wereldwijd de resultaten van deze behandelingen op patiënten, bekijken de mogelijkheden om bestaande niet-kankergerelateerde medicatie te gebruiken als kankerbehandeling en doorspitten wetenschappelijke publicaties om antwoorden te vinden op de vragen die kankerpatiënten hen sturen. 

Stichting van Openbaar Nut

Bijna tien jaar na de oprichting van de organisatie, gaat het Antikankerfonds een stap verder. Dankzij de erkenning als Stichting van Openbaar Nut kan het Antikankerfonds zich meer gericht focussen op het uiteindelijke doel van filantropie: maatschappelijk impact hebben. Om een Stichting van Openbaar Nut te kunnen worden, is namelijk vereist dat het vermogen van de organisatie bestemd is om een bepaald belangeloos doel te verwezenlijken. Sinds de oprichting van de non-profitorganisatie was dit al het geval: de patiënt staat vanaf dag één voorop. Dankzij dit label krijgt het Antikankerfonds meer sérieux en met de erkenning wordt het eigenlijke doel van het Antikankerfonds nog maar eens in de verf gezet: oplossingen vinden die in het belang van de patiënten zijn.

Nog veel werk aan de winkel

“Na tien jaar zijn we nog maar net begonnen”, vertelt CEO Meheus. We hebben al mooie dingen gerealiseerd, maar er is nog veel werk aan de winkel. Met het statuut van Stichting van Openbaar Nut hopen we net nog iets meer bekendheid te krijgen bij mensen die ons willen steunen, zodat we in de toekomst meer patiënten kunnen helpen. Ik ondervond trouwens dit jaar zelf hoe belangrijk het bestaan van het Antikankerfonds is.” Meheus kreeg enkele weken geleden te horen dat ze zelf getroffen is door borstkanker. “Ik had het geluk om direct te kunnen terugvallen op een fantastisch oncologisch team, maar toch werd ik geconfronteerd met gevoelens van onzekerheid en ik had vragen. Mijn collega’s bij het Antikankerfonds schoten onmiddellijk in actie en ik was opgelucht dat er consensus was met het behandelend oncologische team omtrent de beste manier van behandelen voor mijn specifieke diagnose. Dat een hele ploeg gespecialiseerde wetenschappers meedenkt en mee op zoek gaat naar de juiste oplossing, stelt me enorm gerust. Ik voel me betrokken, begrepen en ben dan ook zonder twijfels begonnen aan mijn behandeling. Ik zou iedere patiënt met vragen hetzelfde gunnen en ik ben nog meer overtuigd dan ooit tevoren van het belang van ons Antikankerfonds.

Warmste Week

Muziekgroep Bazart, tv-persoonlijkheid Otto-Jan Ham en sterrenkok Gert De Mangeleer zetten ter gelegenheid van de Warmste Week van Music for Life mee hun schouders onder het project van Het Antikankerfonds. Met respectievelijk een optreden in The Flame op 19 december, een exclusieve avant-première van de nieuwe theatershow Even Goede Vrienden op 8 februari en de op één na laatste service van het sterrenrestaurant Hertog Jan op 19 december, hopen deze BV’s het fonds een financieel duwtje in de rug te geven met vooral ook wat meer ruchtbaarheid aan de missie van het fonds, dat doorgaans in de luwte van de wetenschappelijke coulissen opereert.