'Kankerbegeleiding op maat’ van My Cancer Navigator wint ideeënwedstrijd Bizidee | Anticancerfund

'Kankerbegeleiding op maat’ van My Cancer Navigator wint ideeënwedstrijd Bizidee

In het nieuws
27 september 2019

ANTWERPEN - Gisterenavond organiseerde Bizidee in samenwerking met de Stad Antwerpen en het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid (VLAIO) een inspiratieavond voor mensen die willen ondernemen. Wie met een goed idee rondliep, kon er de hele avond gratis workshops volgen en met experts praten. Er werd ook een ideeënwedstrijd georganiseerd voor de deelnemers met het beste idee. Die werd gewonnen door Gabry Kuijten, die met My Cancer Navigator persoonlijke begeleiding voor kankerpatiënten aanbiedt.

In België wordt 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen getroffen door kanker. Geen wonder dus dat we allemaal wel iemand kennen, dichtbij of veraf, die met kanker werd geconfronteerd.  Wanneer de diagnose valt, komt er ontzettend veel op je af: medische onderzoeken, wachten op uitslagen, doktersafspraken. De patiënt gaat door een emotionele rollercoaster en ontvangt heel veel informatie. Vaak is het moeilijk voor de patiënt om door de bomen het bos nog te zien, terwijl hij of zij wel beslissingen moet nemen. Toen Gabry’s broer met borstkanker werd geconfronteerd, gaf ze hem al de hulp die ze kon geven. Haar voordeel was wel dat ze arts is van opleiding en dat heeft haar broer enorm geholpen. Maar ze vond dat iedereen recht had op een goede begeleiding.

Onafhankelijk advies voor kankerpatiënt

Zo werd My Cancer Navigator, een pilootproject van het Antikankerfonds en dokter Gabry Kuijten, in het leven geroepen. Het doel is om mensen te ondersteunen met een kankerdiagnose. My Cancer Navigator zoekt de informatie die de patiënt nodig heeft om mee de regie in handen te houden over zijn kankerbehandeling. Wat is de meest geschikte therapie voor mij? Is het nuttig een second opinion te vragen aan een andere dokter? Naar welk ziekenhuis ga ik best? Zijn er complementaire therapieën onderzocht voor mijn kanker? Kan ik aan een klinische studie meedoen?

Wij geven informatie die wetenschappelijk onderbouwd is, uitgelegd in heldere taal, op papier én in een persoonlijk gesprek met een arts,” aldus winnares Gabry Kuijten. “De patiënt voelt zich hierdoor sterker om een dialoog aan te gaan met zijn of haar arts, en goed onderbouwd beslissingen te kunnen nemen. Soms krijgen mensen ook toegang tot een therapie die eerder nog niet overwogen was. Dankzij de middelen en tijd (van wetenschappers) die het Antikankerfonds ter beschikking stelde, werden in het pilootproject reeds 50 patiënten gratis ondersteund. De reacties waren geweldig aanmoedigend.

Maatschappelijk ondernemen in de lift

De jury van de ideeënwedstrijd hadden heel wat boeiende projecten om uit te kiezen: een slakkenboerderij die met restaurants wil samenwerken, een belevingscentrum om mensen met de natuur in contact te brengen, een hulpplatform voor jongeren die depressief worden van sociale media en My Cancer Navigator. “De jury vond alle inzendingen zeer waardevol en sociaal zeer nuttig, “ aldus juryvoorzitster Stephanie Williams (KPMG). “Het maatschappelijke draagvlak en de reeds genomen stappen van Gabry Kuijten hebben ons overtuigd om haar als winnares te kiezen.

Groeien via partnerships

Bizidee peilde naar de verdere stappen die de onderneemster wil zetten met haar prijzenpot van 4.000 euro. “Om de dienstverlening duurzaam uit te bouwen en te financieren zijn we op zoek naar partners. We willen andere kankerorganisaties aanspreken, de overheden en we denken ook aan betalende partners (bv. grote bedrijven of verzekeraars). Begin volgend jaar overwegen we een crowdfunding campagne op te zetten. En uiteraard blijven donaties en grants altijd welkom. Met deze prijs hopen we alvast ons project kenbaar te maken aan een geïnteresseerd publiek.

Kom hier meer te weten over My Cancer Navigator.